Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. OK

J. Wójcik, J. Bijańska, K. Wodarski
Economic aspects of preparing the production of a new product

DOI 10.12914/MSPE-08-04-2015
Streszczenie: Realizacja prac z zakresu przygotowania produkcji nowego wyrobu powinna być uzasadniona pozytywną oceną celowości, konstrukcyjnej, technologicznej i organizacyjnej wykonalności oraz ekonomicznej efektywności. Wyniki tej ostatniej oceny mają decydujące znaczenie. Przygotowanie produkcji nowego wyrobu, nawet jeśli jest celowe i wykonalne, nie powinno być realizowane jeśli jest ekonomiczne nieefektywne lub jeśli towarzyszy mu zbyt wysokie ryzyko niepowodzenia. W artykule określono wytyczne w zakresie przeprowadzania oceny ekonomicznej efektywności i ryzyka odpowiednio do cech charakteryzujących przygotowanie produkcji nowego wyrobu. Cechy te związane są z charakterem i zakresem prac przygotowania konstrukcyjnego, technologicznego i organizatorskiego, czasem ich trwania oraz życia wyrobu, a także nakładami kapitałowymi.
Słowa kluczowe: przygotowanie produkcji nowego wyrobu, ocena ekonomicznej efektywności i ryzyka
Czytaj artykuł »

   
© wydawnictwo.panova.pl